Jelikož zítra budu celý den na klinice, sdílím zítřejší článek už dnes =)

 

Hned počátku bych rád zmínil, že 99,9% vědomostí, které mám, jsem neobjevil sám. A to zcela bez nadsázky, možná jsem si je v některých ohledech přizpůsobil, avšak byly mi představeny skrz různá média mnohem schopnějšími a zkušenějšími muži a ženami, ani se tento fakt nepokouším nijak skrývat. Dovolte mi tedy představit několik z nich a, prosím, pamatujte, že co sedí mně, nemusí nutně sedět Vám.

 

Cíl máme možná všichni stejný, je k němu však hodně cest.

BILL DORRANCE

A jeho bratr Tom Dorrance, Ray Hunt, Pat Puckett… paradoxně uvádím Billa Dorrance jako prvního, přestože jsem se k jeho práci dostal jako k té poslední ze všech jmenovaných a ještě mi zbývá několik stran z jeho knihy. Knihy Raye Hunta a Toma Dorrance jsem koupil před řadou let, protože byly vydány v ČJ a byly snadno dostupné, co se techniky týče mi toho ale moc neobjasnily, byly spíše ohledně jejich filozofie, nebo na mi byly v té době ještě příliš pokročilé, budu si je muset přečíst znovu. Z tohoto důvodu jsem nad zakoupením nesrovnatelně větší bichle váhal, protože dostat jí do Čech nebylo nejlevnější.

Po pár stránkách bylo jasné, že to byla skvělá investice, protože Bill společně s Leslie Desmond knihu doslova nacpali informacemi, technikami, filozofií a autenticitou. Anglický originál si navíc ponechal tvar slovo od slova, jak Bill svou metodu prezentoval, takže je velmi zajímavý i lingvisticky. Bez pochyb jde o silné, nezkažené kořeny originálního horsemanshipu, nepokrouceného přehnanou sílou nebo byznysem a v mnoha pasážích jsem rozpoznával filozofii několika moderních horsemanů, jako je například Warwick Schiller.

Pokud existuje kniha, kvůli které by se koňák měl naučit Angličtinu, je to právě ta Billova.

WARWICK SCHILLER

U druhého místa jsem váhal, ale nakonec jsem se rozhodl pro Warwicka. V mnoha ohledech je to právě Warwick, který mi ze všech horsemanů ovlivnil a stále ovlivňuje nejvíce. Když jsem ho poznal před zhruba osmi lety z volných videí na jeho YouTube kanálu, jeho metoda se mi nezdála příliš rozdílná od metody Clintona Andersona. Jenže Warwick před několika lety prošel velkou změnou a s ním i jeho metoda, která nyní tíhne mnohem více k empatickému stylu Billa Dorrance. Čímž nechci říct, že Warwick je obyčejná kopie Billa, to v žádném případě.

Warwick je naprosto unikátní ve své schopnosti vysvětlit PROČ, nejen JAK. Je mi velkou inspirací i ohledně mého projektu, protože sám mnoho vědomostí sdílí volně na svém YouTube kanálu, mohu ho jen a jen doporučit, pokud umíte anglicky. Warwick také velmi často zmiňuje své vzory, inspirace a zdroje, takže rozšiřuje všeobecné povědomí o ostatních v branži. Je to jeden ze dvou lidí, díky kterým jsem byl sám schopný obsednout svého prvního hřebce, Étienna.

KLAUS FERDINAND HEMPFLING

Knihu Tanec s koňmi vlastním od jejího prvního vydání v roce 2006. Omluvte prosím, že jí musela zastupovat druhá kniha, rád totiž Tanec doporučuji všem, kteří se teprve snaží zorientovat v alternativních metodách přístupu ke koním, proto mé vydání tráví většinu času mimo domov. Mluvím-li konkrétně o Tanci, nedokážu si vybavit lépe napsanou knihu co se řeči těla týče. Dala mi základ, dodnes je velmi relevantní a – troufám si říct – doposud nepřekonaná. Není v ní nic, co v ní být nemusí a zároveň v ní nic nechybí.

Právě díky Klausovi jsem zjistil, že je vůbec nějaký alternativní způsob možný a značně jsem si oddychl, že zřejmě nejsem úplný blázen, když mám nápady jako jezdit bez udidla, protože v dobách mého dětství byl horsemanship a podobné metody ještě v plenkách.

CLINTON ANDERSON

Tuším, že Clinton má stejně příznivců jako odpůrců, stejně tak uznávám kontroverznost některých jeho postupů. Pravdou však zůstává, že právě Clinton je jeden z těch dvou horsemanů, díky kterým jsem obsedl svého Étienna. Jeho reputaci příliš nepomáhá, jak “jednoduše” jeho metoda některým lidem připadá, a to do té míry, že si postačí s jedním seminářem a jdou rovnou do akce jako trenéři. Clinton mi pomohl pochopit uplatnění tlaku, umí velmi dobře vysvětlit, co se právě děje, proč se to děje a co k tomu vedlo, podobně jako Warwick. Naprosto chápu, že některým lidem jeho metoda sedí mnohem lépe, než “měkčí” metody Billa a Warwicka, od toho tu máme více metod, aby si každý vybral tu svou. Clinton má vlastní YouTube kanál, kde má mnoho volného materiálu, ve kterém je spousta užitečných informací.

 

 

Uvádím pouze tyto čtyři pány, protože si myslím, že jejich pomoc a vědomosti se hodí každému, bez ohledu na jejich styl a disciplínu. Pokud umíte Anglicky, rozhodně stojí za to si projít volně dostupné materiály =)

 

Pokud se Vám článek líbil, jsem moc rád, pokud ne, děkuji za Váš čas.

 

Zase příště!

 

-Alex

 

Všechny články a videa na blogu představují moje názory a postupy, převzaté toliko z učení mnoha lidí, a to od westernových reinerů až po klasické mistry drezury minulých století. Před použitím mých metod se poraďte s profesionálem, neručím za jejich nesprávné použití či pochopení a případné zranění vás či koně.

Máte-li lepší metodu či snadnější postup, rád si jí vyslechnu a své vlastní případně upravím, jsem celoživotní student a jak pracuji dnes, nemusím pracovat zítra. Všichni jsme na cestě, možná ta Vaše směřuje jinam, než ta má. A to je v pořádku.