Vítám Vás u čtvrtého dílu z řady “základní pojmy”, ve které postupně rozebereme a dopodrobna analyzujeme všeobecné zákonitosti ve výcviku koní.

V dnešním dílu bych rád rozvinul vyvážení a jeho vytvoření za pomoci opaku. Zvláštní spojení slov, které se budu snažit co nejvíce vysvětlit.

 

Ať už se hlásíte k té či oné jezdecké disciplíně, shodnete se určitě s celým jezdeckým světem, že k mistrovskému ovládnutí této disciplíny (či umění) je třeba rovnováha. Technická stránka tohoto pojmu je zvlášť v Evropě téma, nacházející se v mnoha knihách, článcích a spisech, dovolte mi tedy poodhalit mentální stránku, její PROČ a jak s ní souvisí zmiňovaný opak.

 

Rád bych uvedl, že problematika rovnováhy je komplexní a ne všechny problémy můžete vyřešit níže popsanými způsoby, protože mnohdy jsou potíže například zdravotní, ve špatném vybavení, příliš velké vrozené křivosti a podobně.

 

VYVÁŽENÍ OPAKEM

 

Všechny články a videa na blogu představují moje názory a postupy, převzaté toliko z učení mnoha lidí, a to od westernových reinerů až po klasické mistry drezury minulých století. Před použitím mých metod se poraďte s profesionálem, neručím za jejich nesprávné použití či pochopení a případné zranění vás či koně.

Máte-li lepší metodu či snadnější postup, rád si jí vyslechnu a své vlastní případně upravím, jsem celoživotní student a jak pracuji dnes, nemusím pracovat zítra. Všichni jsme na cestě, možná ta Vaše směřuje jinam, než ta má. A to je v pořádku.