Vítám Vás u osmého dílu z řady “základní pojmy”, ve které postupně rozebereme a dopodrobna analyzujeme všeobecné zákonitosti ve výcviku koní.



Na začátku tohoto příspěvku bych rád na svou obhajobu uvedl, že jelikož jsem začal pracovat na daleko větším projektu, “trošku” jsem zanedbával své články. Na čem nyní pracuji je prozatím tajné, protože chci vypadat důležitě 😀 ale bude to super, to slibuji!


Dnešní téma je osobní prostor. Téma, se kterým bojuje většina z nás, troufám si tvrdit. Jako majitel a jezdec několika hřebců jsem mnohokrát přehodnotil a změnil svůj postoj vůči osobnímu prostoru, jelikož hřebci mají tendenci mnohem více vyzývat člověka k urovnání si vzájemných vztahů než klisny a valaši (jsou zde samozřejmě výjimky potvrzující pravidlo na obou stranách). Na jejich obranu je třeba zmínit, že stát se vůdcem stáda je to je jediné, co mají za normálních okolností v celoživotním popisu práce, proto je velmi těžké jim vyčítat, že se mnoho z nich potřebuje ujistit každý den o tom, že máte na to být jejich vůdci.

OSOBNÍ PROSTOR

V rámci horsemanshipu je v metodě od metody velmi odlišný způsob zřizování si pořádku co se osobního prostoru týče. Od velmi agresivních způsobů, kdy má kůň ze scény pocit, že ho člověk skutečně v příštím momentu úkladně zavraždí, až po neuvěřitelný klid a zenovou vyrovnanost s kořeny hluboko zapuštěnými do země, kdy kůň skáče jako jojo kolem, zatímco člověk stojí a vypadá krajně nezaujatě výstupem svého koňského partnera.

Hádám, že stejně jako ve všem ostatním velmi záleží na povaze člověka a temperamentu jeho koně, ostatně jako ve všem jiném. Dnes mohu říct, že energické řešení této otázky je konkrétně pro mého mimořádně citlivého a ohnivého Araba a mojí veskrze nevzrušivou povahu absolutně nevhodné řešení, přestože jsem byl schopný ho tímto způsobem mnohokrát “umlčet”. Toto “umlčení” sebou ale přineslo nutnost uhasit vzniklé emoce později a celá situace mi připadala zbytečně vyhrocená a především neefektivní pro nás oba. Kůň mě sice nevyzýval k poměření sil, ale tuhl a emoce se projevovaly ve zdánlivě nesouvisejících situacích, především v přehnané reaktivitě na pomůcky; při poslání na kruh rovnou nacválal z místa apod.

Citát, který vysvětluje nejlépe tuto látku, pronesla paní jménem Brené Brown, avšak rovnou na sebe řeknu, že jsem ho slyšel od Warwicka Schillera právě v kontextu s koňmi.
 
“Don’t shrink. Don’t puff up. Stand on your sacred ground.”

“Nestáhněte se. Nenafukujte se. Stůjte na svém posvátném místě.”

Lépe už to vyjádřit nejde. Pamatuji si, jak jsem se díval na videa a fotky Klause Ferdinanda Hempflinga, když pracoval se svými Španělskými hřebci a jak mě nejvíce na tom všem zarážel jeho absolutní klid a sebejistota, ať už hřebci proti němu dělali cokoliv.

Má dnešní praxe vypadá tak, že řeším vše s co nejmenším vnášením dalších (zbytečných) emocí do už tak emotivní situace pro koně, který si chce ujasnit, kdo v našem vztahu rozhoduje a kdo se jen veze. Abych si držel své “posvátné místo”, obvykle se rozkročím, což nejen, že mi znemožní bezmyšlenkovitě couvnout nebo třeba jít dopředu, ale vyšle to jasnou zprávu i koni samotnému; nemám v úmyslu se ze svého místa pohnout, jsi to ty, kdo bude muset ustoupit.

Já nikam nejdu.

Sám jsem tuto chybu dělal, viděl jsem jí na klinikách a dokonce jsem jí viděl i u světově proslavených horsemanů. Náš nevědomý pohyb je nevědomý pouze a jen pro nás, kůň o něm vždy ví a vnímá ho, protože pohyb, napětí a umístění těla je jeho primární způsob komunikace.

Pokud jsem tedy takto rozkročený a “zakořeněný” do země, jediné, co mám v té chvíli na mysli, je udržet si určitý rozestup od koně. V momentě, kdy se kůň přiblíží, byť i jen o půlu kopyta (někdy jsou těžce nenápadní), požádám ho klidně a mírně o ustoupení na původní vzdálenost. Jakmile kůň ustoupí, pomůcka pomine a jsem opět pasivní. V teorii se to zdá jako velmi snadné, v praxi už je to horší, zvlášť s koněm, který se tak úplně nechce vzdát vedení a řadu let mu narušení osobního prostoru procházelo.

Co oddělilo mé momenty úspěchu od momentů ne až tak úspěšných (kdy došlo k přehnané reakci od mého koně), byla intenzita pomůcky pro ustoupení. Aniž bych o tom dříve přemýšlel, rovnou jsem šel do vysoké intenzity a to (kupodivu, že ano jaksi) vyvolalo přehnanou reakci.

Navzdory velkým emocím od svého koňského parťáka tedy dnes reaguji velmi klidně a střídmě, o “odcouvnutí” žádám pomalu a jemně, na kýženou odpověď si počkám.

Nechci rychlou odpověď s rychle se pohybujícíma nohama. To je odpověď založená na instinktivní úrovni, kdy kůň nemyslí a neučí se, pouze reaguje.

Chci klidnou odpověď s pomalu se pohybujícíma nohama. To je odpověď založená na racionální úrovni, kdy kůň přemýšlí a učí se.

 

Pokud se Vám článek líbil, jsem moc rád, pokud ne, děkuji za Váš čas.

Zase příště!

-Alex

Všechny články a videa na blogu představují moje názory a postupy, převzaté toliko z učení mnoha lidí, a to od westernových reinerů až po klasické mistry drezury minulých století. Před použitím mých metod se poraďte s profesionálem, neručím za jejich nesprávné použití či pochopení a případné zranění vás či koně.

Máte-li lepší metodu či snadnější postup, rád si jí vyslechnu a své vlastní případně upravím, jsem celoživotní student a jak pracuji dnes, nemusím pracovat zítra. Všichni jsme na cestě, možná ta Vaše směřuje jinam, než ta má. A to je v pořádku.